Βίνιανη – Κορυσχάδες

Βίνιανη

Στα βουνά της Ευρυτανίας σε υψόμετρο 621 μέτρων είναι χτισμένη η Βίνιανη και στα 940 το χωριό Κορυσχάδες. Και τα 2 χωριά έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική αντίσταση του 1940. Στην Βίνιανη βρισκόταν η έδρα της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) ή αλλιώς της Κυβέρνησης του Βουνού, της ελεύθερης Ελλάδος, όπως ονομαζόταν τότε η Ελλάδα η οποία είχε απελευθερωθεί από τους ναζί ενώ στους Κορυσχάδες γινόντουσαν οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου (κάτι σαν την βουλή). Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίαζε στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου, που διασκευάστηκε κατάλληλα και διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες για να εκπληρώσει το σημαντικό σκοπό του Συμβουλίου. Το Εθνικό Συμβούλιο καθόρισε ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό.

Ενώ άλλες κυβερνήσεις είχαν φύγει προς Αίγυπτο και Αγγλία και ενώ κάποιες άλλες είχαν συνθηκολογήσει με τους Γερμανούς, το Εθνικό Συμβούλιο παρέμεινε στην Ελλάδα και πολέμησε για την απελευθέρωση της από κάθε είδους ξένη δύναμη.

Το δημοτικό σχολείο στους Κορυσχάδες μετά τον πόλεμο επαναλειτούργησε ξανά ως σχολείο αλλά μετά από κάποια χρόνια αποφασίστηκε να λειτουργήσει σαν μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.

Η Βίνιανη είναι σήμερα ένα χωριό φάντασμα μιας και ένας σεισμός το 1966 με μεγάλες κατολισθήσεις ανάγκασε το χωριό να μεταφερθεί σε νέα θέση και να παραμείνουν μόνο 2-3 οικογένειες εκεί μαζί με τις γίδες τους που πια μπορούν να βόσκουν ελεύθερα παντού και να βρίσκουν ίσκιο στα παλιά μισογκρεμισμένα από τον χρόνο αρχοντικά του χωριού

Photos

Κορυσχάδες

Θάνατος στον φασισμό

Κορυσχάδες

Το δημοτικό σχολείο στους Κορυσχάδες

Κορυσχάδες

Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους

Βίνιανη

Θέα από την Βίνιανη

Βίνιανη

Βίνιανη

Βίνιανη

Βίνιανη

Βίνιανη

Βίνιανη

Agrafa - Άγραφα

More Photos

Videos


Leave a Reply