Berat

Πρωινή αναγνωριστική βόλτα στο κέντρο της πόλης και στην παραλία. Η Αδριατική βρέχει την υπέροχη παραλία και το μόνο αρνητικό είναι ότι έχουν αντιγράψει τον κιτς χαρακτήρα της ελληνικής παραλίας (ξαπλώστρες, μαξιλάρες, κτλ). Στο super market τα ελληνικά προϊόντα κάνουν θραύση. Θα επιστρέψουμε στις καμπίνες για πρωινό και θα συνεχίσουμε οδικώς για το Berat, μέσω του Vlore, το οποίο είναι το μεγαλύτερο παραθεριστικό κέντρο της Αλβανίας.

Orikum beach

Παραλία Orikum

Στον δρόμο αρχίζουμε να παίρνουμε και μια πρώτη γεύση από τον τρόπο που οδηγούν οι αλβανοί. Οι λωρίδες στον δρόμο δεν υπάρχουν για αυτούς και κυριολεκτικά (δεν υπάρχει διαγράμμιση) αλλά και στην πράξη (μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα με μεγάλη άνεση). Ο παραλιακός δρόμος προς το Vlore είναι γεμάτος beach bar και ξαπλώστρες αλλά και με μεγάλη κατασκευαστική ανάπτυξη. Οι αλβανοί μετανάστες φέρνουν ξένο συνάλλαγμα και το επενδύουν φυσικά σε ακίνητα για αυτό και η Αλβανία έχει την μεγαλύτερη οικοδομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Κανείς βέβαια δεν σκέφτεται ότι το όλο σύστημα δημιουργεί μια φούσκα που κάποια στιγμή θα σκάσει αλλά βέβαια αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

 

Στο κέντρο του Vlore θα καταλάβουμε και τι σημαίνει κίνηση στα αλβανικά. Ένα χάος από αυτοκίνητα τα οποία κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς κανένας να προσέχει την προτεραιότητα και την κόρνα να δίνει και να παίρνει. Ακόμη και για μας τους Έλληνες που έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές, το θέαμα ήταν πρωτόγνωρο. Το μεγαλύτερο βέβαια σοκ θα έρθει στην επόμενη πόλη που θα συναντήσουμε την Fier . Εκεί θα καταλάβουμε ότι οι αλβανικές πόλεις έχουν και έλλειψη περιφερειακών δρόμων. Για να πάς στην επόμενη πόλη πρέπει να περάσεις υποχρεωτικά από το κέντρο. Στην πόλη αυτή θα φάμε περίπου μία ώρα σε κίνηση ενώ τα αυτοκίνητα από το αντίθετο ρεύμα, σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εμάς, φαίνεται ότι δεν κουνιούνται καθόλου.

Μετά το Fier η ποιότητα του δρόμου γίνεται ακόμη πιο χάλια. Και δεν αρκεί να προσέχεις μόνο τις τεράστιες λακκούβες αλλά πρέπει να προσέχεις και τους οδηγούς που σε προσπερνάνε από όλες τις πλευρές (σε δρόμο με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση). Θα παρατηρήσουμε και τα παλιά δικά μας ΚΤΕΛ τα οποία πουλήσαμε(;) και στα οποία οι αλβανοί δεν έχουν βγάλει τις παλιές ταμπέλες με αποτέλεσμα να γράφουν ακόμη τους παλιούς τους προορισμούς στην Ελλάδα!

Το μεσημέρι θα φτάσουμε στο Berat, την πόλη με τα χίλια παράθυρα, μνημείο της UNESCO. Η πόλη είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, με σπίτια σε οθωμανικό στυλ και ένα ποτάμι να την χωρίζει στην μέση. Το ξενοδοχείο που θα βρούμε θα είναι και αυτό ένα ανακαινισμένο παλιό αρχοντικό σε εξαιρετικά καλή τιμή για την ποιότητα του. Θα επισκεφτούμε το ορθόδοξο μοναστήρι του Αγ. Σπυρίδωνα και θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε την ανηφόρα για το κάστρο στην κορυφή της πόλης.

Berat

Berat

Η θέα από το κάστρο είναι εντυπωσιακή. Τα πρώτα ευρήματα χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή αν και την τελική του μορφή την πήρε επί Βυζαντίου και το εσωτερικό του είναι κατοικήσιμο μέχρι και σήμερα.

Το απόγευμα θα πιάσουμε και την συζήτηση με τον γιο της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου, ο οποίος σπουδάζει στο πανεπιστήμιο των Τιράνων και θα μας ενημερώσει για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εκεί και το πόσο ακριβή είναι για έναν Αλβανό.

Το βράδυ ο κεντρικός δρόμος της πόλης κλείνει και γεμίζει κόσμο που τον περπατάει πάνω κάτω, κάτι που αρέσει στους Αλβανούς και τι καλύτερο και για μας να κλείσουμε το βράδυ με υπέροχες μπύρες Korca.

Φωτογραφίες

Orikum Berat Berat
Berat Berat
Berat Berat
Berat Berat
Berat Berat

Video

Χάρτης


View Larger Map

Leave a Reply