Gjirokaster – Orikum

Ξύπνημα στο Hotel Kalemi, το οποίο είναι ένα παραδοσιακό κτίριο με σκαλισμένα ξύλινα ταβάνια και πέτρινα τζάκια, και πρώτη γεύση από το αλβανικό πρωινό που αποτελείται σχεδόν πάντα από παραδοσιακό ψωμί, μέλι, αυγά και ένα είδος τυριού σαν την φέτα.

Gjirokaster, Albania

Kalemi Hotel

Gjirokaster, Albania

Kalemi Hotel

Θα επισκεφτούμε το κάστρο του Gjirokaster, του οποίου η αρχική μορφή ήταν τον 12ο αιώνα ενώ την τελική του περίπου το 1860 από τον Αλί Πασά (των Ιωαννίνων). Ακόμη λειτούργησε και ως φυλακή για πολιτικούς κρατούμενους την εποχή του κομμουνισμού. Σήμερα είναι περισσότερο ένα μουσείο και κάθε μερικά χρόνια γίνεται και το εθνικό τους παραδοσιακό φεστιβάλ. Η θέα της πόλης από το κάστρο ήταν συναρπαστική

Gjirokaster, Albania

Το κάστρο του Gjirokaster

Θα αφήσουμε το Gjirokaster και θα κατευθυνθούμε νότια για να περάσουμε από τους Sarande (Σαράντα). Στο δρόμο παρατηρούμε ότι υπάρχουν πολλά υπαίθρια καθαριστήρια αυτοκινήτων με τιμή πλυσίματος τα 1-2€. Η αλήθεια είναι ότι με τόσους χωματόδρομους στην Αλβανία, το συχνό πλύσιμο είναι πολύ απαραίτητο. Στον δρόμο θα σταματήσουμε σε μια λίμνη (Syri i kalter) ή αλλιώς Blue Eye (μπλε μάτια) με μπλε νερά στην οποία θα γίνεται και γάμος. Ο γαμπρός και η νύφη στήνονται σε διάφορα σημεία για να τους φωτογραφίζουν ενώ κάποιοι συγγενείς και φίλοι χορεύουν με την συνοδεία κλαρίνου και ντεφιού ενώ κάποιοι άλλοι βουτάνε τα πόδια τους στο νερό. Κάποιοι από εμάς θα βουτήξουν στην λίμνη ενώ θα δούμε και κάποιες καμπίνες οι οποίες νοικιάζονται.

Blue Eye

Blue Eye (Syri i kalter)

Wedding couple

Νιόπαντρο ζευγάρι φωτογραφίζεαι στο Blue Eye (Syri i kalter)

Το μεσημέρι θα φτάσουμε στους Sarande (Άγιοι Σαράντα) με αρκετή ζέστη. Απέναντι η βόρεια Κέρκυρα φαίνεται πολύ κοντά. H πόλη έχει έντονη τουριστική ανάπτυξη και κατά μήκος της παραλίας χτίζονται πολλές μεγάλες πολυκατοικίες με θέα την θάλασσα. Μετά από μια βόλτα στο λιμάνι και στην παραλία θα αποφασίσουμε να φύγουμε μιας και αυτού του είδος τα τουριστικά μέρη δεν μας προκαλούν εντύπωση.

Sarande

Sarande (Αγ. Σαράντα)

Θα πάρουμε τον δρόμο προς Vlore και θα σταματήσουμε για μια βουτιά και λίγο φαγητό σε μια μικρή παραλία το Palermo. Αν και η θάλασσα είναι υπέροχη δεν μπορείς να πεις το ίδιο και για το γύρω τοπίο το οποίο είναι γεμάτο σκουπίδια. Η Αλβανία έχει τεράστιο πρόβλημα με τα σκουπίδια. Οι περισσότερες περιοχές δεν έχουν υπηρεσία αποκομιδής τους ενώ κάποιο κάτοικοι από αντίδραση στα χρόνια του προηγούμενου καθεστώς του (Χότζα) τα πετάνε επίτηδες όπου να’ναι.

Palermo

Palermo

Καθώς θα πλησιάζουμε την Himare (Χειμάρρα) όλο και περισσότερα ελληνικά και ελληνικές αφίσες θα βλέπουμε στους τοίχους. Η Χειμάρρα μαζί με το Αργυρόκαστρο ήταν κάποτε το κέντρο του ελληνισμού στην Βόρεια Ήπειρο – Αλβανία. Και η αλήθεια είναι ότι μοιάζει με ορεινό χωριό της Ελλάδος και όπως βλέπει την θάλασσα θυμίζει περισσότερο τα πηλιορείτικα χωριά.

Μετά την Himare ο δρόμος αρχίζει και ανηφορίζει ενώ γίνεται αρκετά στενός με την θέα του Ιονίου να σε συνεπαίρνει. Στο ψηλότερο σημείο ο δρόμος περνάει μέσα από ένα από τα εθνικά πάρκα της Αλβανίας το Llogara, με αρκετές ψησταριές κατά μήκος του δρόμου.

Ionian Sea

Ιόνιο Πέλαγος και η Κέρκυρα στο βάθος

Θα κατέβουμε προς το vlore αλλά στον δρόμο θα βρούμε μια ωραία πόλη την Orikum, στα όρια της Αδριατικής με το Ιόνιο, με φτηνά καταλύματα σε καμπίνες και θα αποφασίσουμε να κοιμηθούμε εκεί. Ο ιδιοκτήτης (κλασικά) έχει την μητέρα του στην Ελλάδα, στην Κυψέλη, ενώ αυτός μένει κοντά στο Μιλάνο και έρχεται αρκετές φορές στην Αθήνα. Είναι εντυπωσιακό το πόσο μεγάλη είναι η μετανάστευση στην Αλβανία και το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι Αλβανοί έχουν ζήσει στην Ελλάδα. Θα ξανανέβουμε προς το βουνό από τον δρόμο που ήρθαμε το βράδυ για να δοκιμάσουμε τα ντόπια κρέατα, τα οποία είναι πολύ γευστικά και όταν γυρίσουμε στις καμπίνες θα πιάσουμε μια μεγάλη συζήτηση με τον ιδιοκτήτη.

Φωτογραφίες

Gjirokaster, Albania Gjirokaster, Albania Blue Eye Syri i kalter Sarande Sarande

Βίντεο

Χάρτης

Gjirokaster – Orikum


View Larger Map

in english

2 thoughts on “Gjirokaster – Orikum

  1. Pingback: Gjirokaster – Orikum | m0gsub.com

  2. Πολυ ενδιαφερον αρθρο…Πολυ ωραια και η περιοχη θα ηθελα να την επισκεφτω..

Leave a Reply