Βαγγέλης Βρούτσης

Στις 31 Ιανουαρίου 2009 χάθηκε από την οικογένεια μας, ο δάσκαλος μας, ο φίλος μας, ο αδερφός μας, ο σχοινοσύντροφος μας, ο Βαγγέλης Βρούτσης.

Χάθηκε στην Γκιώνα από έμφραγμα, στο βουνό, στα μέρη που αγάπησε περισσότερο, κάνοντας αυτό που επιθυμούσε, να είναι μαζί με τους παλιούς του μαθητές και να τους διδάσκει ορειβατική παιδεία, όπως αυτός νόμιζε ότι έπρεπε με τον ρομαντικό του τρόπο. Μακριά από νόρμες, ύλη και μαθήματα. Για αυτό και τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, μιας και δεν συμφωνούσε με τον καινούργιο τρόπο διδασκαλίας των σχολών που αποφάσισε η ΕΟΟΑ, παραιτήθηκε μετά από παραπάνω από 15 χρόνια εκπαιδευτής στην σχολή αρχαρίων του ΕΟΣ Αθηνών. Βρήκε την ευκαιρία όμως να κάνει μια δικιά του παρεΐστικη σχολή χωρίς χρήματα, χωρίς χαρτιά και πτυχία. Τόπος συνάντησης τα γραφεία του συνδέσμου για κουβέντα και μάθημα και μετά για μπύρες ‘απέναντι’. Του έλειπε η εποχή πριν το ίντερνετ και τα κινητά όπου συναντιόντουσαν κάθε Πέμπτη στα γραφεία του συνδέσμου οι ορειβάτες και ήθελε να αναβιώσει αυτήν την συνήθεια.

Πάντα πίστευε ότι το βουνό και η ζωή γενικότερα είναι θέμα καλής παρέας. Κανείς δεν θα ξεχάσει τις συναντήσεις σπίτι του για μπύρα, στον Σάββα, στις συναυλίες και φέτος και στο βιβλιοπωλείο του. Μόνο άμα δεν έχεις καλή παρέα δεν πας στο βουνό μας έλεγε πολλές φορές και για αυτό προτιμούσε τα δύο καταφύγια του ΠΟΑ τα οποία δεν ήταν οργανωμένα, διότι σου προσέφεραν την δυνατότητα να μαγειρέψεις σαν παρέα, να καθαρίσεις σαν παρέα να είσαι μέσα στην παρέα.

Πάντα μας έλεγε ότι το βουνό δεν είναι μόνο η διαδρομή, η ανάβαση και η κατάβαση και από την αρχή μας έλεγε ότι στην σχολή του δεν θα προσπαθήσει να μας κάνει ‘ορειβαταράδες’ αλλά σωστούς ορειβάτες με σεβασμό στην φύση και στον άνθρωπο. Χαιρόταν περισσότερο να βλέπει μαθητές του να αλλάζουν τρόπο ζωής παρά να ανεβάζουν βαθμολογίες.

Μας αποκαλούσαν Βρουτσόπουλα ή ότι προερχόμασταν από την σχολή του ‘Βαγγέλη’. Ήταν λάτρης τον παλιών μέσων και ασφάλιζε ακόμη και την εποχή των reverso με οχτάρι και μας έλεγε ότι το οχτάρι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στα δύσκολα και σαν μπρίκι μαζί με ένα ποτήρι ενώ τα υπόλοιπα ασφαλιστήρια όχι.

Η παρέα μας από τις 31 Ιανουαρίου είναι πιο φτωχή από ποτέ. Δακρύσαμε τα τελευταία χρόνια με τις φωτιές στην Πάρνηθα, το κάψιμο του καταφυγίου στο Μπάφι, αλλά τώρα ήρθε και η στιγμή να κλάψουμε για τον χαμό του δασκάλου μας που με τίποτα δεν αντικαθιστάτε. Εμείς οι παλιοί του μαθητές θα συνεχίσουμε να συναντιώμαστε κάθε Πέμπτη στον ορειβατικό. Το μόνο που ξέρουμε και μας δίνει ελπίδα και χαρά είναι ότι ένα κομμάτι του ζει μέσα μας από την παιδεία του που μας πρόσφερε και θα είναι ευτυχισμένος όπου και αν είναι όταν θα μας βλέπει να ανεβαίνουμε και να κατεβαίνουμε στην ζωή με σεβασμό προς τα πάντα

ένας παλιός μαθητής του

η φώτο είναι δημιουργία του spongeorge

η φώτο είναι δημιουργία του spongeorge

6 thoughts on “Βαγγέλης Βρούτσης

 1. στη μνημη του Βαγγελη.
  ειμαστε ξαδερφια δεν μπορω να δεκτω την απουσια του απο την δικη μας οικογενεια. πηγαιναμε στα πανηγυρια των χωριων της Καρυστου και το βραδυ στα ουζαδικα ή στο Τζιμη. το μονο που μπορει να μαλακωσει την δικη μου θλιψη ειναι οτι αφησε την τελευταια σκεψη και πνοη στα αγαπημενα του βουνα.

 2. Ενημερώθηκα ότι επιθυμία της οικογένειας του Βαγγέλη είναι τα χρήματα που τυχον προκειται να ξοδευτούν για στεφάνια, να κατατεθουν σε λογαριασμο μιας ομάδας εθελοντων υποστηριξης καρκινοπαθών. Θα υπάρχει σχετική ενημέρωση για τον αριθμό λογαριασμού εξω από την εκκλησία και το κοιμητήριο, καθως και στο βιβλιοπωλείο και το σπίτι.

  Η κηδεία θα γίνει την Tρίτη 16:00 η ώρα στο νεκροταφείο των Αγ. Αναργύρων.

 3. Αντίο Βαγγέλη,

  Όσα μας δίδαξες μέσα σε ένα χειμώνα στο βουνό, θα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους για μια ζωή…

  Σ’ ευχαριστούμε

 4. Καλό ταξίδι φίλε. Ίσως κάποτε ξαναδώ το ζεστό χαμόγελό σου.

 5. Θε μου μεγαλοδύναμε
  απού θωρείς κ κρίνεις
  γιάντα τσ’ανθρώπους τσι καλούς
  στη ζήση δεν τσ’αφήνεις.

  Καλό ταξίδι φίλε
  Θα μας λείψεις

 6. Αγαπημένη συμμαθητή και φίλε. Αδύνατο να πιστέψω ότι έφυγες. Εσύ από καρδιά; Απίστευτο!!!Δυστυχώς δεν πρόλαβα να σε κατευοδώσω στο τελευταίο ταξίδι, μιας και ήμουν εκτός Ελλάδος. Θυμάμαι την τελευταία φορά που βρεθήκαμε στην σύνηθη τα τελευταία χρόνια συνάντηση συμμαθητών μας, πόσο ενθουσιασμένος ήσουν που είχαμε καταφέρει μετά από 25 χρόνια να ξαναβρεθούμε και να ξετυλίξουμε εφηβικές αναμνήσεις. Δεν μπορώ να φαντασθώ κενή την θέση σου στην επόμενη συνάντησή μας……Δεν μπορώ να φαντασθώ κενό το θρανίο σου……..Καλό Παράδεισο φίλε !!!!

Leave a Reply